Castle Yard Chronicle
Nummer 6 MMXVI
Honderden swings maken zonder pitcher of paaltje
Ballen slaan in je eigen huis zonder er een te raken. De combinatie van virtual reality en topsport groeit ieder jaar weer en ook het honkbal gaat met zijn tijd mee. Voortaan hoeven we niet langer de ballen op het paaltje te leggen of te hopen dat je een pitcher kunt vinden voor batting practice.
Deze week was het een vreemde gewaarwording in de kantine. Met een grote futuristische bril op het hoofd en een joystick in de hand stond menig jonge honkballer zich in het zweet te werken. Geflankeerd door twee infraroodcamera’s werd de ene na de andere swing uitgevoerd, zonder ook maar iets te raken. Het ziet er bizar uit, maar wie weet is dit over een paar jaar de toekomst van de honkbaltraining in de winter.
‘We zijn nog volop in ontwikkeling’, vertelt Joost Bosschert, softbalcoach en mede-eigenaar van het bedrijf SportsImproVR. ‘Ik ben een IT-man met een passie voor honk- en softbal. Samen met een tenniscoach hebben SportsImproVR Baseball/softball ontwikkeld zodat tijd en locatie minder belangrijk zijn. Een bp-gooier wordt met dit systeem eigenlijk overbodig, net zoals de ruimte die je nodig hebt om te slaan.
Het voelt vreemd aan, die joystick in je handen terwijl je op een honkbalveld staat en een werper voor je ziet. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar al snel krijg je er wat handigheid in. In de virtuele omgeving zwaai je met je controller naar het knopje voor de volgende bal, je draait je om en de werper begint al met zijn beweging. En zodra je de swing maakt, zie je de bal vliegen, of verdwijnt hij achter je. En dat allemaal in een virtuele omgeving. Zo kun je op dezelfde manier ook ballen fielden en hoge ballen vangen. Zolang je maar tussen de twee camera’s blijft staan.
Het is een grappig gezicht voor de omstanders, maar volgens Bosschert kan deze virtuele wereld echt iets betekenen voor honkbal in de toekomst. ‘Natuurkundig is alles nog niet correct, maar we zijn uiteraard nog in ontwikkeling. In de toekomst willen we ervoor zorgen dat er ook op curveballs en sliders getraind kan worden. Zover zijn we echter nog niet.’
Naast het slaan van ballen heb je dankzij de computersoftware, de 3D-bril en de controller meer mogelijkheden. Zo kun je de lijnen van je eigen swing volgen en nagaan of je misschien je handen te vroeg laat zakken. Als softbalcoach heeft Bosschert het ook al tijdens een training bij zijn eigen speelsters geïntroduceerd. ‘De eerste keer werd er wel wat lacherig over gedaan, maar ik probeer ze in te laten zien dat ze deze software juist kunnen gebruiken om zichzelf te verbeteren. je kunt snel correcties maken op bewegingen die je zelf maakt. Dat is bij een batting practice een stuk lastiger, omdat je ook afhankelijk bent van andere factoren.’
Bosschert heeft al geprobeerd om de controller aan een knuppel te plakken voor het echte honk- en softbalgevoel, maar dat heeft nog niet geleid tot een grotere controller.'Zoals gezegd, we zijn nog in ontwikkeling.' Ondertussen wordt hij afgeleid door een meisje die de sport net heeft ontdekt: ‘Meneer, mag ik fielden?’ Het zal vast de allereerste keer zijn dat deze vraag in de kantine van Twins is gesteld en er daadwerkelijk in de kantine werd gefield.